Wednesday, March 5, 2003

barbi pilvre ütles annes, tema kohta tehtud portreeloos, et soomalsed on otsekohesed, eestlasti on elu keerutajateks teinud. või midagi umbes sellist (tal on soome mees, hämeenlinnast sai). olen üritanud ise ka natuke mingeid võrdlevaid analüüse teha, tänavaobserveeringute põhjal ja detailidesse laskumata. sest eestlastel ei saagi olla mingit rahulikku kõrvalseisja seisukohta soomlaste suhtes. pidevalt peab kas kinnitama, et oleme jah täitsa samasugused või siis proovima kuidagi tõestada, et on jah sugulased, aga siiski mitte sama asi.


aga mul on tunne, et kui eestlased võtavad iseennast ja oma väikesi tegemisi ja eripärasid tõsiselt, siis soomlased võtavad neid ikka veel tõsisemalt. ilmselt on neil olnud aega neid omapärasid lihvida ja täiustada. eestlaste käest on neid asju kogu aeg ära kistud, nad on pidanud nende eest võitlema ja leppima nendest ilma jäämisega. kõige parem näide eelnevast on see saunaasi. sest meil on ju ka ikka igal korralikul majapidamisel saun ja peame ikka päris kõrgele temperatuurile vastu seal, aga see ei ole mingi eriline rahvusliku identiteedi teema. aga kui sa ikka üle päeva saunas ei higista, siis sa pole mingi õige soomlane ja kõigi ühikate juures on raudselt suured tasuta saunad jne. siis kui oli käre külm aastavahetuse ajal ja soomes tekkis energiakriis, esines peaminister televisioonis palvega limiteerida saunas käimist ellujäämise eesmärgil. vot nii.


ja seda peldikuseina asja võtavad nad ka ikka tõsisemalt kui eestlased. selles mõttes, et kui eestis on midagi peldiku seina peale kirjutatud, siis on see üldiselt teemal "mina istusin siin". mõnikord on igaks juhuks telefoni number ka juures. käisin paar päeva tagasi tennispalatsis sõrmuste isanda teist osa vaatamas ja pärast filmi tutvusin ka kohaliku wc-kultuuriga. minu kabiini ukse peal oli pikk arutelu teemadel, kas sinkkueläma on ikka maailma parim. ja muidugi ka kommentaarid selle kohta, kuidas aragorn on maailma kõige mehelikum ja kuidas lõpuks ometi ehk lõppevad need tiinekate ohkimised frodo ja legolase üle.


h

No comments:

Post a Comment