Wednesday, January 29, 2003

nii. kujutage nüüd endale ette, et andres tarand lippab teile kergel sammul, rahva seas endale teed murdes järgi, hüüdes kelmikalt: "tüüüdrukud!". siuke asi oli eile. muuhulgas. ütles veel, et ei ole ahistamise peal väljas. lihtsalt tunneb huvi. et kes me oleme ja mis me siin teeme ja üldse (ehmatav avastus -- andres tarand on nagu rein toomla, ainult ilusam. näotooni järgi võib oletada, et ka terviseprobleemid on ilmselt samad). sest tuglas-seura korraldas eile suuren vaalikeskustelun, kuhu olid kutsutud kuue eesti suurema partei esindajad, kes pidid kogu aeg soome keeles rääkima. istusime kolmekesi (mina, marja-liisa ja mirjam) kusagil keset seda loengusaali ja rahvast oli üsna hõredalt, valdav enamus neist ka soome pensionärid.


loomulikult olid need tüübid tulnud suures osas mütsiga lööma. kogu saalis istus võib-olla maksimum 15 potentsiaalset valijat. osalt oldi vist natuke vaadatud, et kes oskab soome keelt ja kes mitte, aga keskerakonna mutt, aasta naine vil! merike martinson oli küll vist ainult tuusiku pärast tulnud. küsis kogu aeg enda kõrval istuvatelt tarandilt ja rahvaerakonna tüübilt, kelleltki uku sulev kuudilt, et mida küsiti ja siis pani vabalt eesti keelt soome aktsendiga ja näis ise üsna veendunud, et see ongi soome keel. kõige oskuslikumalt suhtles sirje kiin.


muidu kujunes asi muidugi naljategemiseks. kolmandik küsimusi oli ka laadis "tõstke käsi kui see käib teie kohta", ilmselt et säästa niigi piiratud keeleressursse. selgus mis? et keskerakonnaga ei lähe keegi valitsusse (reform ka KINDLASTI mitte, selle astmelise tulumaksu asja pärast, mille peale andres tarand pugistas mõnusasti naeru) ja res publicaga lähevad kõik peale keskerakonna (pärast pidin ühele hämmeldunud habemega soome onule tükk aega seletama, miks keegi keskerakonnaga valitsusse ei lähe). et kõik tahavad natosse ja kõik tahavad euroopa liitu ja nato teemal ei taha keegi rahvahääletust. ja kõik arvavad, et inimestele peaks rohkem raha andma.


põnevamad hetked tekkisid mirjami vahelesööstude tõttu. kõigepealt siis kui res publica esindaja ülo tuulik (kes muidu suutis märkimisväärselt evelin seppa teha ja mitte midagi öelda, välja arvatud, et vali uus poliitika) teatas, et tema partei tahab 200 eesti helgemat pead täielikult riigi kulul maailma tippülikoolidesse saata. mirjam avaldas valju häälega arvamust, et kuigi see oleks ju super, ei tea ta ilmselt, millest räägib, arvestades kui palju selline nali maksma läheks. et alustagu näiteks kümnest. selle peale hakkas uku sulev mirjami häält püüdma, öeldes, et tema arvates ka laste koolitamine superhea idee (küll me selle raha ka ikka leiame...) ja jätkates lava pealt silma tegemist terve ülejäänud vaalikeskustelu aja.


veel huvitavam intsident juhtus siis, kui mirjam küsis, kui paljud lavalistujatest oskavad seletada, kuidas saab häälest mandaat. mille peale tekkis elevus ja tarand ja kiin hakkasid läbisegi rääkima, kuidas lähed aga valimisjaoskonda ja võtad selle paberi sealt ja teed väikse linnukese ja paned kasti ja meie aga võtame kastist välja ja nii saabki. toon oli ka täpselt siuke, et oled küll loll laps, aga mis teha. nentisime selle peale, et tegelikult meie nagu enam-vähem orienteerume selles valimisseaduses, aga tahaksimegi teada, et kui paljud neist seda tegelikult teevad. siis läks jutt nagu natuke segasemaks, hakkasid rääkima, et on jah keeruline, aga me siin just muutsime paremaks jne. uku sulev lubas mirjamile helistada kui miskit segaseks jääb (ja millegipärast ei tahtnud mirjam ka pärast seda ikka veel tema poolt hääletada). pärast oli tarandil muidugi suu natuke vett täis kui selgus, et me politoloogiat õpime.


lahkusime lahkes meeleolus. mait klassen seletas meile isekeskis natuke, miks on hea, kui tulumaksu 6% alandada. et teile endale jääb ju rohkem raha kätte. me ütlesime, et meie oleme tudengid, meile ei jää palju miskit kätte ja selle vähese, mis meil on, tahate te ka ära võtta. tema muidugi arvas, et me liialdame, ütles, et on näinud küll neid uhkeid autosid, mis ühikate ette pargitud on... hmmm...


mina saan 17-18 veebruar saatkonnas valida. huvitav kelle poolt peaks hääletama? tegelikult ka.


h

No comments:

Post a Comment