Tuesday, January 17, 2006

rahva tungival soovil vastan küsimusele, "miks hot Vanhanen välja lendas?". ausaltöeldes, ma ei tea. sest mul ei ole seda võimet soome rahva kollektiivseid mõtteid lugeda, mis oli tollel kangesti ehmunult auto esituledesse jõllitavat põdravasikat meenutaval etv korrespondendil, kes pühapäevaõhtuse aktuaalse kaamera ajal mediatalo aatriumist otsereportaazhi tegi (tema ütles, et halonen jäi esimeses voorus tagasi valimata ainult selletõttu, et kuigi soome rahvas kõige rohkem tahab teda tagasi, mängivad nad siiski raskesti kättesaadavaid). ma võin erinevaid põhjuseid oletada. alates sellest, et rahvas ei jaga minu head maitset või ei taha, et mees, kelle tööd peaministrina nad väga hindavad sellest ametist lahkuks. kuni selleni, et hetkel riigitasandil vastutavas ametis olemata sai niinistö vabalt laksida teemal "mis kõik on valesti ja kuidas mina tean nendele asjadele häid ja lihtsaid lahendusi". või et kohati ei suutnud vanhanen otse ja selgelt vastata valimiskampaania jooksul kõige rohkem kära tekitanud küsimusele nato kriisihaldus(=kriisihallinto?)üksuste teemale. viimases yle debatis hakkas ta küsimusele vastama nii suurte ringidega teema ümber, et pärast viite minutit ei olnud situatsiooni sisu mulle oluliselt selgemaks saanud. hetk hiljem võttis kristlik demokraat bjarne kallis (eelnevalt nentides, et õpetajatena oleks nii vanhanen kui halonen läbikukkunud) asja sisu umbes kolme lausega kokku.

tahaks näha, kas teise vooru debatid on rohkem presidendidebatid kui esimese vooru omad. sest kuigi need olid sisukad, valgus vestlus siiski laiemaks sellest, mis üldse presidendi kompetentsi kuulub. ja kuna debattides osales ka viis kandidaati, kellel algusest peale ei olnud mingit võimalust teise voorugi saada, siis on see ka mõistetav -- nende jaoks oli tegemist foorumiga, kus olulised teemad rahva ette tuua ja oma nägu näidata. kuna aga ei niinistö ega halonen mulle eriti ei sümpatiseeri, siis võib debattide jälgimisel motivatsioonist vajaka jääda.

ja sellest võib ka üldiselt probleem kujuneda, sest uurimuste järgi on kaks kõige populaasemat kandidaati paradoksaalsel kombel ka kaks kõige ebapopulaarsemat kandidaati. 20% küsitletutest teatas, et nad ei hääletaks mingil juhul niinistö poolt ja 19% teatas sama halose puhul. (veel ühe paradoksina tegi niinistö tunduvalt ebapopulaarsemaks tema valimiskampaania, kus ta kuulutas ennast töörahva presidendiks. ka halose toetust kukutas paari viimase kuu jooksul üle 10% asjaolu, et ta lähenes valimistele ülbelt seisukohaga "paneme selle jama ühe vooruga kinni", kasutades seda isegi põhjendusena, miks tema poolt hääletada -- nii säästab riigi raha.)vanhanen, bjarne kallis ja rootsi rahvapartei kandidaat henrik lax on juba teatanud, et nemad isiklikult hääletavad teises voorus niinistö poolt, aga oma valijate kaasameelitamisel ei pruugi sellest piisata. võib muidugi loota, et kategooriliselt niinistö vastu olevad valijad olid juba ennegi halose pooldajad ja vastupidi ning et need kontingendid ei kattu. muidu on oht, et niigi juba soomlastele südamevalu põhjustanud madal osalusprotsent, 74 kandis, langeb veelgi.

maa halosel vaevalt jalge all põleb, ta on endiselt teise vooru soosik. aga ilmselgelt ei ole halonen kogu rahva president. õnneks või kahjuks on ta aga vihasema ja aktiivsema osa president ja see on juba päris tugev seljatagune. need valijad ei hooli nii palju sellest, et visiidil hiinasse tegi ta mailisrepsi ja kiitis hiinat inimõiguste olukorra pärast riigis, kuivõrd sellest, et ta on naine ja üksikema ja sots ja whatnot.

aga vanhanen otsustas jätkata blogipidamist ka lihtsa peaministrina. endise ajakirjanikuna ilmselt näpud sügelevad. nagu ta kirjutab:

Päevik ei ole täiuslik peaministri päevik. Ma ei saa siin rääkida valitsuse nõupidamistest või välisriikide esindajatega peetavatest vestlustest. Kõigil, kes minuga asju ajavad, peab olema kindlus, et kohtumiste sisu kohta ei saa kohe netist lugeda. Küll aga saan ma kommenteerida maailma asju ja seda ma ka ilmselt siinse abiga teen. Mitmel teemal, mida avalikkuses käsitletakse, võin anda asjast huvitatutele otse oma kommentaarid, ilma väravalvuriteta.


ja oma blogi kirjutab ja "postita" nuppu vajutab vanhanen tõesti ise. ma arva, et riigijuhi puhul üsna progressiivne tegevus.

h

No comments:

Post a Comment