Monday, August 23, 2004

tartu ülikool, kallis alma mater, on ikka oma tuntud headuses, mattes inimesed omaenda bürokraatia alla. peaksin juba olema targem ja jooksma sellest nii kaugele ja kiiresti kui võimalik. aga näe, ikka kipun tagasi ronima. see pole mitte esimene kord, kui nad mind lihtsalt ära kaotanud on.


aga noh, see toob jälle teistpidi ühele mind vaevavale probleemile lahenduse. sest sellisel juhul tuleb minna tööle, mis tähendab, et mul on ehk piisavalt raha, et järgmise aasta MMile helsinkis kohale minna, mis päästaks mind selle jõleda spordiülekande käest.


sest see pilt, mis kergejõustikust tuleb, ei kannata mingisugust kriitikat. väljakualad on midagi sellist, mida näidatakse siis, kui isegi suurt staadioniplaani enam näidata ei saa, pükse jalast võtvatest või harjutusstaadionil sõprade ja perekonnaga suhtlevatest 400 meetri eeljooksjatest rääkimata. ja kui juhtumisi kaamera korraks leiab selle kõrgus- või kolmikhüppaja sealt väljaku pealt, muudab nähtav pilt olukorra vaataja jaoks veel segasemaks -- sest informatsioon, mida jagatakse selle kohta, kes kurat see on, kes seal parajasti hüppab, millist kohta ta parajasti hoiab ja kui kõrgele või kaugele ta peab hüppama, et midagi saavutada, on minimaalne.


ja eesti kommentaatoritest pole ka mitte midagi kasu, sest nad ei suuda pakkuda peaaegu mingit olulist informatsiooni lisaks sellele, mida ma parajasti oma silmaga näen. sest kui toimumas on kolme väljakuala finaalid ja kaamerasilm on järjekindlalt 1500 meetri eeljooksjate peal, siis tahaks natuke teada sellest, mis mujal väljakul toimub. palju rohkem kui sellest, et kõige aeglasem eeljooks oli atlanta olümpiamängudel. sest nemad on ju seal väljakul, seega eeldatavalt hoopis vähem teleekraanist sõltuvad kui mina. ja see on veel täiesti süüta möödalase. nagu isegi anu sääritsa kohutav, ajakirjaniku jaoks täiesti lubamatu keelekasutus. sest kõige suurem pärl on siiski marko-eee-kaljuveer. nagu lapsesuu, räägib suure enesekindlusega, lausa sugestiivselt (ilmselt on need 'e' tähtedega täidetud pausid sõnade vahel või isegi liitsõna keskel mõeldud justnimelt seda sugestiivsust suurendama) seda, mis parajasti keelele tuleb, isegi kui see käib risti vastu sellele, mis parajasti ekraanil on (nagu näiteks, et näete, seal taga kõnnib erki nool, kes sai kahjuks-kahjuks kõrgushüppes nulli -- mis on ju ometi selline ootamatu teadaanne, mis poolel eestil südame seisma võtab ja jumal tänatud, et tegemist on kaljveeri poolse alatu valega, mida näitas ka hetk varem ekraanil vilksanud tulemustabel; või, et "kreeklannale ei valmistanud sellest kõrgusest üle saamine mingeid raskusi", kui parajasti näitab, kuidas kreeklanna latile sellise raksakaga peale kukub, et latt vaevalt ühte tükki jääb ja siis, et "oi näed, ikka ajas maha, nüüd peab kreeklanna teisele katsele minema", kuigi suurelt ekraani alaosas siravad kolm punast risti tähistavad ju ometigi seda, et see oligi kreeklanna kolmas ja viimane katse, mille peaks ometigi reetma ka see, et kreeklana kummardab ja lehvitab kodupublikule tänutäheks ja hüvastijätuks. aga see on ehk juba liiga peen sherlockholmslus markolt nõuda). ainuke spordikommentaator, kes kuidagigi on õigustanud seda maksumaksja raha, mis magama pandi, et teda ateenasse saata, on helar osila, aga kui mitut koormat tema, vaesekegi jõuab kanda.


liisi, ma leian, et sinust oli äärmiselt ettevaatamatu nõuda, et etv peaks veel rohkem ja marginaalsemaid olümpiaalasid näitama. mõtle nüüd ise, kui nad hakkaksid kommenteerima asju, millest nad veel vähem teavad. juba see, kui rääk ja kuuse suusahüppeid kommenteerivad, on piisavalt piinlik.


h

No comments:

Post a Comment