Thursday, February 2, 2006

"the book of daniel" on hiljuti nbc pealt alanud uus teleseriaal, mis räägib kirikuõpetajast daniel websterist (keda mängib aidan quinn) ja tema perekonnast. perekond on täiesti normaalselt düsfunktsionaalne -- vanem poeg on pooleldi kapist väljas homo (lähim perekond teab ja toetab, piiskopist vanaisa üritab koguaeg ilusate noorte kogududsetüdrukutega kokku kupeldada), noorem poeg on väiksena hiinast adopteeritud teismeline südametemurdja ja tütar jäi kohe esimeses osas kanepi müümisega vahele (sest tal oli vaja arvuti mangaprogrammide jaoks raha), danieli emal on alzheimer, naise õemees oli koguduse raamatupidaja ja jooksis kooli ehitamise jaoks kogutud kolme ja poole miljoniga minema ning naiseõde on uskumatult flaky ja oma soolistes eelistustes ei diskrimineeri. ja peale selle on danielil vicodini-sõltuvus ja regulaarsed diskussioonid jeesusega (peamiselt antud sõltuvuse teemadel ja enne tableti suhutoppimist). ja kõigest sellest hoolimata (pluss muidugi asjaolu, et kõik, mis saab valesti minna seda ka teeb) on tegemist äärmiselt armsa ja vahetu seriaaliga.

või õigemini, oli tegemist. sest juba enne eetrisse tulekut materdati seda igast suunast, peamiselt sellepärast, et seriaal mõnitavat jumalat ja kristlikke väärtusi kõige räigemal kombel. peamised näpuganäitajad olid rühmitused, mis kannavad selliseid nimesid nagu parents television council ja focus on the family ning mõningad telejutlustajad. kelle mõjujõust annab aimu see, et mõned nbc jaamad tundlikemates piirkondades jäid koledate ähvarduskirjade laviini alla ja loobusid seriaali näitamisest. ilma igasuguste kristlike veendumusteta, aga siiski teatud silmaringiga inimesena, kes on teadlik sellest, millisesse kultuuriruumi ta kuulub, saan ma väita, et kogu nähtud nelja osa vältel ei näinud ma küll midagi, mis oleks ülaltoodud väärtusi kuidagi mõnitanud -- vastupidi, antud väärtused mängisid väga olulist rolli selles, et tegelased tegid igapäevastes keerulistes situatsioonides õigeid valikuid ja jäid jalgadega maa peale. ja see, et suurem usklikkus ei pane inimesi automaatselt ühiskonnas kõrgemale pulgale, annab seriaalile niimõnelgi puhul vajaka jääva inimlikkuse (eriti selles kontekstis, kus on enamik eeldatavat publikut -- usas). kuigi vinti oli ehk natuke üle keeratud, oli tegemist tunduvalt realistlikuma settinguga kui vastikult magus ja moraalitsev, aga täiesti üle mõistuse populaarne "7th heaven".

kuigi oleks võinud ju arvata, et selline kisa ja kära on nii hea reklaam, et seriaal vähemalt esimeste osade jooksul guily pleasureiks muuta, ei huvitanud "the book of daniel" kahjuks ka vaatajaid eriti, mistõttu nbc pärast kolmanda osa eetrisse laskmist otsustas, et asi pole kõike seda jama väärt ja tõmbas selle eetrist. kuna aga valmis oli juba meisterdatud niimõnigi osa, otsustati eetrisse laskmata jäänud osad soovijateni toimetada oma kodulehe kaudu. nii saabki mõnel järjestikkusel reedel "the book of danieli" kätte selle kodulehelt, tasuta striimina, mis jääb sinna nädalaks. kvaliteet ei olnud küll päris nii hea kui telekast ripitud seriaalidel tavaliselt, aga täiesti korralik.

lahendus on kasvõi juba hea tahte märgina väga positiivne. antud osad olid purgis juba nagunii, nii et lisanduvaid tootmiskulusid ei olnud, samuti jäävad ära eetrisse laskmise kulud, ja ainuke moodus tulevikus nende pealt midagi teenida oleks ehk olnud need mõnele välismaisele telekanalile odava raha eest näidata parseldada (millegipärast see aegajalt õnnestub, ilmselt on poolikuks jäänud hooaja ostmine täispaketist tunduvalt odavam -- meiegi telekanalid on selliseid seriaale näidanud, tv3st tulnud "miss match" ja kanal2 "the mountain" näiteks). omal ajal enne hooaja lõppu eetrist tõmmatud "my so-called life" on lausa omamoodi kultusseriaaliks saanud, selle peategelasi mänginud claire danes ja jared leto figureerivad tänapäeval a-listi piiril, aga seda anti publikule peaaegu terve hooaja jagu. "danieli" jõudis eetris olla ainult mõned osad. tänavu on kirves langenud niimõnegi üsna lootustandva uue seriaali pea kohal, "reunion" ja "kitchen confidential" näiteks. mõlemat oli filmitud rohkem kui eetrisse lasta jõuti. kogunenud vaatajatele oleks näitamata jäänud osadele ligipääsu andmise võimalus kena lahkumiskingitus.

h

No comments:

Post a Comment